"De tots els coneixements possibles, el més savi i útil és conèixer-se a si mateix". W.Shakespeare.
SITUEM-NOS:
La transició de la vida escolar a la vida laboral significa, en certa manera, el pas a la vida adulta i activa. És un procés complex, llarg i incert perquè coincideix en un període de transformació personal durant el qual es cerca la identitat individual i social o dit d'una altra manera, es busca trobar el propi lloc en el món. Si, enmig d'aquesta voràgine personal, hi afegim la recerca del nostre camí professional a través dels estudis i/o buscant la primera feina, és important que, la presa de decisions que realitzem al respecte esdevingui el més fidel possible a nosaltres mateixos.
Per la meva experiència, quan se us pregunta de què esteu buscant feina, ja sigui en aquells casos en el que hi ha poca o cap experiència laboral o en els casos que no es troba feina del que es té experiència o coneixements, la majoria de les respostes són: del què sigui. Però, a l'hora de la veritat, podem treballar del que sigui? Sabem què volem dir quan contestem del què sigui? O dit d'una altra manera, volem treballar en qualsevol treball? Analitze-m'ho.
Imagineu-vos que trobem una oferta de treball en que cerquen un/a recepecionista d'hotel, i un dels requisits és tenir un nivell alt de diversos idiomes i nosaltres no el tenim, ens seleccionaran com a possibles candidats? Si una persona no es sent còmode amb el tracte amb el públic voldrà treballar en una ocupació on es requereixi l’atenció al públic? Algú que, per exemple, no té experiència ni formació com a carnisser/a, creieu que té possibilitats per aconseguir aquest tipus de feina? Ens agradaria, per exemple, treballar en horari nocturn?
Segurament, si us preguntés per moltes d'altres ocupacions distants a les vostres preferències, em diríeu que no us hi veuríeu treballant però potser abans m'haurieu contestat que estaríeu disposats o disposades a treballar de qualsevol cosa.
Perquè creieu que alguns o molts de vosaltres responeu amb aquesta contesta? Potser perquè és "la resposta tipus" a la que us aferreu quan no sabeu realment què esteu buscant?
Quan cerquem un treball i, especialment si aquest és el primer, és necessari començar realitzant un procés d'autoconeixement per desxifrar el nostre perfil i per poder seleccionar, després, l'ocupació adient.
Aquest autoconeixement és el conjunt de la nostra personalitat (ser), habilitats (saber fer), interessos, actituds (saber estar) i valors (saber ser).
Cal ser capaços de respondre a:
1-Com sóc.
2-Què sé fer.
3-Què vull fer.
4-El meu entorn social.
Identificar els nostres valors personals (com sóc) + l'aptitud (la capacitat per fer millor una cosa que una altra-què ser fer) + els interessos (què m'agrada-què vull fer) + l'entorn social ens guiarà per identificar el nostre perfil.
Exemplifique-m'ho: Imaginem qualsevol de vosaltres que estudia i busca una treball temporal per compaginar amb el batxillerat i, encara no té experiència n'hi ha obtingut cap qualificació professional qualificada. A partir d'aquest procés d'autoconeixement no només coneixereu el vostre perfil com a tal sinó que en certa manera, no creieu que us ajudarà a sentir-vos més segurs quan us preguntin quin treball esteu buscant? A més, el fet de tenir clar el què voleu, també resultarà més fàcil per vosaltres identificar aquella ocupació que resulti més fidel a vosaltres mateixos.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per començar us proposo fer un quadre amb aquests quatre punts i hi anoteu les respostes a:
-Com sóc?
-Què m'interessa?
-Què sé fer?
-Com sóc amb la meva família? I amb els meus amics?
-Enmig de la gent prefereixo passar desapercebut? O em sento més còmode quan destaco?
-Què m'agrada fer en el temps lliure?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per complementar-ho, a la secció d'enllaços d'interès, podeu trobar un link que us portarà a la realització d'un test d'autoconeixement.
EXPLORANT LES COMPETÈNCIES
Un cop coneixem el nostre perfil personal, és hora de centrar-nos en les nostres competències. Aquestes són el conjunt de coneixements, capacitats, habilitats, actituds i valors que anem adquirint amb el temps i que posem a la pràctica en diverses situacions de la nostra vida. En ser un tot integrat, cal IDENTIFICAR-LES, VALORAR-LES, POTENCIAR-LES i DESENVOLUPAR-LES perquè si aconseguim traspassar-les en l'àmbit laboral ens ajudarà a ser més competitius en un mercat de treball cada vegada més flexible, funcional i canviant.
Per una banda tenim, les competències bàsiques i per l'altra, les competències ocupacionals:
COMPETÈNCIES BÀSIQUES
Les bàsiques són aquelles que, en principi, hem adquirit durant l'ensenyament primari i/o secundari i que podrien englobar-les en aquestes:
- Comunicatives: lingüístiques i audiovisuals (ús i comprensió del llenguatge); artístiques i culturals (creativitat, estètica, criteri).
- Metodològiques: tractament de la informació (buscar, obtenir, processar) i competència digital (alfabetització digital); matemàtica (lògica, raonament) i aprendre a aprendre (aprendre a adquirir coneixements).
- Personals: ser i actuar de manera autònoma i tenir iniciativa (actitud emprenedora, saber trobar recursos).
- Social i convivència: les relacions interpersonals i saber conviure (empatia, solidaritat, valors).
Junt amb aquestes i, des del meu punt de vista, una de les més importants és APRENDRE A PRENDRE DECISIONS: Saber actuar. Important perquè ens permet, després de conèixer i valorar les diverses opcions, actuar, és a dir, prendre una decisió. I no només en qualsevol altre àmbit de la nostra vida personal, sinó també en l'àmbit laboral.
El resultat de tot plegat comporta l'aprenentatge de:
1- SER I ACTUAR AUTÒNOMAMENT.
2- PENSAR I COMUNICAR.
3- TENIR INICIATIVA.
4- CONVIURE.
5- PRENDRE DECISIONS.
COMPETÈNCIES OCUPACIONALS
Suposant que les bàsiques es desenvolupen més en l'àmbit personal i social, tot i el seu traspàs a l'entorn laboral, les ocupacionals són aquelles que es desenvolupen durant la realització d'una activitat determinada. Les podríem classificar en:
1- Les competències professionals o tècniques. S'adquireixen mitjançant:
a) La "teòrica": formació, titulacions o certificats de professionalitat (cfgm, cfgs, universitat, certificats que s'obtenen o bé, per formació acreditada amb un mínim d'hores i mòduls realitzats o per acreditació d'anys d'experiència professional).
b) La "pràctica": l'experiència professional.
2- Les competències de base. Serien totes aquelles relacionades amb el coneixement del mercat laboral i el seu context. Conèixer les ocupacions, el sector, les relacions laborals.
3- Les competències transversals. Són les competències necessàries per enfrontar-nos a les diverses situacions que es plantegen dins l'àmbit laboral. La seva transversalitat recau en el fet que són competències que poden desenvolupar-se en qualsevol context i per tant, en moltes ocupacions diverses. Moltes d'elles esdevenen de les competències bàsiques i personals per una banda, i de les competències professionals pràctiques per l'altra. Conseqüentment, quan es es parteix del capital potencial de cadascú (bàsiques), especialment en els casos en el que encara no hi ha massa o cap experiència professional, és important entendre-les i valorar-les en clau treball.
Penseu que actualment aquestes competències estan adquirint un rol gairebé idèntic a les competències professionals (teòriques i pràctiques) per tant, és important que les conegueu per fer créixer les possibilitats en el moment de buscar feina.
Si per aconseguir obtenir el nostre perfil ha estat necessari identificar les nostres competències personals, mitjançant el procés d'autoconeixement, ara el repte es centra en entendre-les dins el context laboral.
Mirem-nos les competències transversals més destacades i associem-les a les bàsiques:
- Personals: Ser flexible, tenir autocontrol, adaptació, autoconfiança i integritat. Tenir iniciativa. Emprenedor. Crear, proposar, fer. Ser resolutiu. Capacitat d'autonomia (organització del nostre propi treball). Saber gestionar el temps, planificar. Negociació, saber gestionar situacions d'estrés. Lideratge. Orientar-nos en l'assoliment d'objectius i resultats. Gestionar els canvis.
- Comunicatives: Saber-nos comunicar, entendre el que ens diuen. Ser creatius, aportar innovacions.
- Social i convivència: Relació interpersonal, saber comunicar-se i treball en equip. Relacionar-los assertivament amb els companys de feina i caps. Empatia. Parlar, aportar, suggerir, recollir idees, pensaments, cooperar, solidaritat, valors. Aptitud per establir contactes professionals que ens permiti ajudar-nos mútuament.
- Metodològiques: Adquirir un pensament analític a partir de la recerca de la informació, processar-la i valorar-la, saber utilitzar els nostres coneixements. Saber raonar. Estar disposats a l'aprenentatge per la nostra macança formativa per millorar les nostres capacitats professionals.
A l'inici buscavem els elements per identificar el nostre perfil. Ara ens toca identificar aquell conjunt de competències d'ocupabilitat:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Per poder distingir alguna de les vostres competències us proposo un altre exercici:
Recordeu algun episodi ja sigui laboral com personal del qual us sentiu orgullosos. Heu de trobar aquelles respostes a situacions que després poguem associar a alguna de les competències transversals clau. Podeu partir de les competències bàsiques i després buscar-ne l'equivalent a l'ocupacional.
Us poso un exemple: L'Alba és una noia de 18 anys que l'any passat va treballar com a cangur per una família que tenia tres fills. I es sent molt orgullosa perquè durant les quatre hores que va estar amb ells s'ho van passar molt bé i cap va rondinar ni plorar.
Preguntes i respostes:
.Què va fer? Va idear un joc en el que podíen participar els tres nens.
.Com ho va fer? Amb l'ajuda de tots tres van retallar cartolines de tamany petit per pintar-hi unes cares. La idea era crear el joc de parelles memory.
.Perquè ho va fer? Buscava una idea perquè els nens estiguessin distrets i alhora es divertissin.
.Quines conseqüències va tenir per als nens? Els nens s'ho van passar molt bé. Van exercir la seva creativitat pintant i dissenyant les cares.
.Qui hi va participar? Ella i els tres nens.
Competències identificades al perfil de l'Alba:
-INICIATIVA: Va crear, proposar i fer.
-COMUNICACIÓ: Va explicar-los la idea als nens, va acceptar les aportacions.
-COMPROMÍS amb la família: Es va preocupar que els nens es divertissin.
-CREATIVITAT: Capacitat per crear o idear.
-LIDERATGE: Liderar el grup dels nens. Crear un bon ambient.
-TREBALL EN EQUIP: El joc va ser el resultat del treball de tots plegats.
L'Alba va demostrar compromís i responsabilitat envers als fills d'aquella família. Les competències clau que hem identificat podríen anar associades a una ocupació relacionada amb la dinàmica de grups, la creativitat, els nens. Per tant, un dels perfils que podria associar-se amb el seu exercici i les motivacions podria ser, per exemple, monitora d'educació i temps lliure.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A l'espai d'enllaços d'interès hi trobareu un link de Barcelona Activa en el que es recull en forma de diccionari les 21 competències clau.
EXPLORANT LES OCUPACIONS
Un cop realitzades aquestes recerques personals i ocupacionals, és hora d'informar-nos de les diverses ocupacions per esbrinar quines encaixen amb el nostre perfil i de pas, descobrir alguna cosa més del mercat de treball en relació a elles.
Haurem de conèixer:
1-Descripció general de l'ocupació.
2-Les tasques que es desenvolupen.
3-Les competències requerides.
4-La formació necessària per poder exercir-la.
5-El seu sector.
A la zona d'enllaços podreu trobar dos links que us podran servir per conèixer les fitxes de les diverses ocupacions o perfils professionals.
Aquest exercici també el podeu aplicar a l'hora d'escollir què voleu estudiar. En funció del vostre perfil i interessos, podeu arribar als estudis a partir de la informació que n'extreieu de la professió que, en el futur, voldríeu exercir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aprofitant l'enllaç de les fitxes ocupacionals, que us sembla fer un document d'aquelles professions que us cridin l'atenció, les que creieu que podeu encaixar-hi. Coneixeu-les, valoreu-les i anoteu les que us resultin més interessants.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Afegeix el teu comentari:
No sʼha trobat comentaris.