"Sigues tu mateix, els altres llocs estan ocupats." Oscar Wilde.
L'ENTREVISTA DE FEINA:
A vegades pensem que l’entrevista de feina comença en el moment que entrem al despatx i saludem a la persona que ens la realitzarà. I evidentment, aquesta és la part més important en el procés de selecció, però aquest comença just en el primer contacte, és a dir, quan ens convoquen per anar a l’empresa en qüestió.
La impressió que doneu per telèfon és també molt significativa. És per aquest motiu que, si ens truquen i ens acabem de despertar o ens agafa en un mal moment que no podrem estar al cent per cent, és millor no contestar la trucada i tornar-la al cap d'uns minuts quan poguem atendre-la correctament. L’altra part podria emportar-se una imatge distorsionada de nosaltres.
En aquest primer contacte anotarem a la nostra agenda tota les dades que ens donin: dia,hora, lloc i persona per qui hem de preguntar. Intentem no posar entrebancs a la trobada ni parlar de temes personals: “aquesta hora no em va bé perquè he de recollir el meu germà a l’escola”. Cal des del primer moment mostrar certa aptitud de flexibilitat i adaptació.
Una vegada tenim les dades més rellevants, cal informar-nos de l’empresa, si no ho vam fer quan ens vam inscriure a l’oferta, i el sector al qual pertany. Mirar la pàgina web, notícies publicades, preguntar a persones pròximes si la coneixen... Aquestes dades ens serviran:
1- Per què ens interessa saber on anem.
2- Per què durant l’entrevista ens poden preguntar quelcom general relacionat amb l'empresa.
Feta aquesta feina, cal repassar l'oferta de feina a la qual ens vam inscriure, el currículum i la carta de presentació (si la vam haver d'adjuntar) per refrescar memòria i tenir clar perquè ens hi vam apuntar.
Un exercici que va prou bé a l'hora de repassar el currículum és parlar amb vosaltres mateixos explicant-vos de manera positiva i coherent la vostra trajectòria professional i formativa, és a dir, narrar el vostre currículum. Recordeu que aquest és el vostre producte, i és l’única referència que tenen de vosaltres i que per tant, l'heu de saber defensar.
Sou vosaltres qui sabeu millor que ningú quin és el vostre perfil i perquè us mereixeu ocupar aquest lloc de treball. Recordeu: Vosaltres mateixos sou els vostres propis “venedors/es”.
Per tant, queda clar que l’entrevista comença al primer contacte i continuarà quan entreu al punt on us han convocat. No us mostreu nerviosos (sé que la processó va per dins), ni inquiets. Espereu pacientment fins el moment que us cridin. I sobretot, és molt important arribar puntual o cinc minuts abans i apagar o silenciar el mòbil.
Durant l’entrevista us heu de sentir segurs i confiats. En el moment que us han seleccionat és per alguna cosa. Cal estar atents a la informació que us donen: si hi haurà alguna prova de selecció, si us expliquen en què consisteix la feina, dades... És important que hi hagi una comunicació verbal fluïda, coherent i sobretot cal mostrar positivisme, motivació i seguretat mostrant alhora els vostres èxits.
És recomanable l'ús d'expressions com: “Em motiva molt poder fer...”, “Estic molt interessat/da...”, “M’adaptaré fàcilment”, “Estic segur/a”.
Se us valorarà molt positivament si mostreu interès per l’empresa i per al lloc de treball, confiança, implicació, iniciativa, sociabilitat, autocontrol, educació, capacitat d’adaptació, tolerància a l’estrès i/o tensió, flexibilitat, simpatia.
Això no vol dir que deixeu de ser qui sou. No s’ha de representar cap personatge teatral. Heu de ser vosaltres mateixos. Si fingiu, mentiu o infleu informació us acabaran enxampant.
Però no només és important la comunicació verbal sinó la no verbal, és a dir, la manera com ens comportem. La manera de vestir (cal que ens vestim en relació al lloc de treball), la higiene, l’expressió facial i el somriure, el contacte visual, la gesticulació, la postura no només durant l’entrevista sinó també mentre restem a la sala d’espera són aspectes que els seleccionadors tenen molt en compte a l’hora de valorar positivament la vostra candidatura.
LA LLENGUA:
Sempre és millor parlar amb la mateixa llengua que l’entrevistador/a.
Recordeu que, en el currículum hi ha de constar escrit el vostre nivell de coneixement dels diversos idiomes, per tant l’entrevistador/a es guiarà mitjançant aquest baròmetre alhora de dirigir-vos en una o altra llengua.
PREGUNTES:
De preguntes que poden fer-se en una entrevista de feina podríem comptar-ne més de mil. Sempre es desenvolupen en funció de l’entrevistador/a. Per una banda, hi ha qui prefereix que l'entrevista es basi en la nostra explicació del currículum. Si alguna cosa no queda clara la persona ens pot interrompre o esperar al final de la nostra exposició. És important doncs, l'ordre, la coherència i la dicció. I per l’altre, qui basa en una entrevista pregunta-resposta repassant junts el currículum. En ambdós casos, sempre heu d’intentar relacionar el lloc de treball amb el vostre perfil (estudis, experiència, competències...).
En l’apartat del currículum comentem el fet de tenir estudis no finalitzats. Així per exemple, escriure-hi ESO. No estem dient cap mentida, només ometem la informació en no explicar clarament que ens vam quedar a 4art d’ESO, per exemple. Alguna de les qüestions en aquests casos poden ser: Perquè no vas acabar l’ESO? O bé, perquè vas deixar els estudis?
Què contestaríeu en aquests casos?
Els estudis mai es deixen o s'abandonen, bé, sí en el moment que deixes l'escola però aquests SEMPRE ES PODEN REPRENDRE i per tant, no es deixen, S’APARQUEN pels motius que siguin. Eviteu respondre aquesta pregunta amb expressions tipus: no me’n sortia, no serveixo per als estudis...
Aquest exemple us serveix perquè quan algun estudi està incomplert o hem estat poc temps treballant en alguna empresa mai:
1-Hem de deixar malament ni l'empresa ni l'antic cap.
2-Ens hem de llançar pedres sobre la nostra teulada.
Hem d'intentar donar la volta a la situació convertint allò que podria perjudicar-nos amb quelcom que ens beneficiï.
No sé si alguna vegada us heu trobat que us pregunten quina nota us posaríeu a vosaltres mateixos com a professionals d'una feina concreta. Si ho han fet penseu amb la resposta que vau donar, sinó us la faig jo: Quina nota et poses com a "x"? Rumieu la resposta...
Qui s'acosta més a la políticament correcte, aquells i aquelles que heu respost amb un 8 o 9 o 10... o qui ha respost amb un 6 o 7 o 7.5...?
Sempre és millor contestar entre 6.5 i 7.5 que amb excel·lent o matrícula d'honor. La raò és perquè si apostes el màxim de nota per una tasca concreta, què passa amb la resta de tasques que es deriven d'aquesta o què et puguin demanar en algun moment de reforç? Intenteu sempre compensar les respostes. I segur que teniu nota de matrícula però val més que siguem prudents i que sigui l'empresa qui ho pugui comprovar quan la feina sigui vostra!
Un cop acabada l’entrevista, que és just quan creuem la porta de sortida, cal analitzar-la i repassar els punts més i menys forts i el què ens cal millorar de cara a una altra entrevista (en el cas que no us seleccionin per aquella feina).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Us plantejo una sèrie de preguntes, com a exercici, sobre la vostra formació, l’experiència professional i personal. Penseu en com les contestaríeu o com les heu respost en el cas que ja us les hagin realitzat en una entrevista:
-Perquè vas decidir estudiar el què has estudiat?
-Quina eren les assignatures que t’agradaven més? Perquè?
-T’agradaria seguir estudiant?
-Acceptaríeu complementar la vostra formació amb cursos especialitzats?
-Perquè no vas acabar ESO?
-Perquè vas deixar l’última feina?
-Quina responsabilitat tenies a l’anterior feina?
-Perquè t’interessa aquesta feina?
-Què aportaries?
-Sense experiència professional quin motiu hi hauria per contractar-te?
-Quant vols guanyar?
-Quines són les teves millors virtuts?
-Creus tenir algun defecte? Quin?
-Com et definiries?
-Com et veus d’aquí cinc anys?-Estaries disposat a viatjar constantment per motius laborals?
-Et pots incorporar la setmana que ve?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
L'ENTREVISTA PER COMPETÈNCIES
En l'apartat anterior he tractat l'entrevista de feina en general però també hem de tenir present que podem trobar-nos, també, amb una altra tipologia d'entrevista anomenada ENTREVISTA per COMPETÈNCIES o si més no, que en l'entrevista ens preguntin aspectes relacionats amb les nostres aptituds i competències laborals i/o acadèmiques.
Aquest tipus d'entrevista o preguntes van relacionades amb el nostre comportament en certes situacions laborals passades i que té o tenen com objectiu analitzar les nostres conductes en funció del perfil professional que l'empresa busca.
Imaginem una empresa que busca un professional que gestioni les tasques de comunicació i màrqueting per al seu camp de golf, hotel i restaurant. Per tant, és molt possible que les competències que es demanin girin entorn de la comunicació, la creativitat, iniciativa, presa de decisions, xarxes socials...
Una de les preguntes que podrien fer-nos seria aquesta: De cara a la tardor, tenim previst llançar un pack consistent en una estada al nostre hotel i unes classes d’inici al golf. Com plantejaries el pla de màrqueting per desenvolupar la campanya? De quina manera enfocaries la comercialització del pack als clients que truquéssin per informar-se? Quins recursos utilitzaries per donar-ho a conèixer?
Amb aquesta pregunta s'analitzaria la capacitat d'iniciativa, creativitat i coneixements tècnics/professionals entorn el sector de la comunicació / màrqueting.
I una altra pregunta: Podries explicar-nos algun exemple en el que hagis hagut de gestionar projectes de comunicació i màrqueting? Si no tenim experiència laboral en aquesta tasca podem recórrer algun treball que hàgim hagut de realitzar durant els nostres estudis i que pugui ajustar-se al que ens demanen. En el cas que no hàgim liderat un projecte però si que d'alguna manera hem col·laborat ja sigui com auxiliar o ajudant també valdria la pena que ho expliquéssim.
Ara, pensem en una oferta en la que busquen un/a encarregat/da en una botiga de moda. Ha de liderar un equip de 5 persones. Les preguntes anirien lligades al treball en equip, lideratge, comunicació... Per tant, ja no només ens preguntarien si tenim experiència en aquest lloc de treball i que l'expliquéssim si fos el cas sinó també preguntes tipus: Va sorgir algun conflicte amb algun dels treballadors? Com ho vas resoldre? Quina era la teva manera de gestionar l'equip perquè seguissin les teves indicacions de treball?
I finalment posaré un altre exemple: Una entitat que busca un/a monitor/a de lleure. Aquí, no només ens demanarien el títol de monitor/a sinó que podrien preguntar-nos per ex: Alguna vegada has aportat idees, propostes de dinàmiques per poder desenvolupar amb els nens i nenes? Quines? T'has trobat alguna vegada en la situació que un nen o nena tingués algun problema i vingués a explicar-te'l? Com el vas resoldre?
En aquest cas, l'empresa buscaria en el candidat/a iniciativa, creativitat, resolució de conflictes....
Com a conclusió, i perquè pogueu treballar la vostra entrevista de feina en funció de les competències i aptituds, busqueu exemples ja sigui en la vostra vida laboral com la formativa (treballs en equip, conflictes a l'aula i resolució...) que poguessin tenir relació amb el lloc de treball al que aspireu i que us podrien anar bé per a l'entrevista.
PROVES DE SELECCIÓ:
De proves, n’hi ha de dos tipus:
-Les PROFESSIONALS/TÈCNIQUES: Aquestes es basen en esbrinar el nivell i la capacitat de coneixement que té la persona per poder realitzar la feina a la qual s’aspira de manera satisfactòria com són els idiomes, la informàtica (programes de text, càlcul, disseny gràfic, programació, comptabilitat, nòmines...) o exercicis basats en l’execució tècnica de la feina en qüestió (mecànica, cuina, patronatge, soldadura...). Com a mínim el resultat que s’espera és aquell indicat al currículum.
-Les PSICOTÈCNIQUES: Aquestes mesuren les aptituds, habilitats, capacitats mitjançant exercicis de raonament lògic, memòria, concentració, numèrics per una banda i de personalitat que consisteixen en proves per avaluar l’autocontrol, l’estabilitat emocional, la motivació, la sociabilitat, els interessos, l’actitud emprenedora...per l'altra.
Aquestes proves tan poden realitzar-se de manera individual com grupal. Normalment per aquelles feines que requereixen un cert nivell de sociabilitat, tracte amb el públic es realitzen en grup. Imaginem el cas de sis aspirants a un lloc de treball com a recepcionista en un gimnàs. Una de les proves que podrien dur-se a terme seria una sessió de grup en el qual es planteja una o dues situacions hipotètiques que podrien donar-se o s’han donat a la vida real en aquell gimnàs. El comportament, raonaments i aportacions dels aspirants serien els elements més influents a l’hora de valorar els candidats. En canvi, en el cas de programadors de pàgina webs per exemple, la prova seria individual i es realitzarien els exercicis corresponents per al lloc de treball en una sala i davant d’un ordinador. Tant en unes com en les altres, és important que estigueu relaxats, haver descansat bé i llegir detingudament les instruccions de les proves o escoltar-les si us les expliquen. En el cas de no entendre algun concepte és necessari que pregunteu.
Ja tenim molta feina feta: el nostre autoconeixement, el currículum, la redacció de les cartes de presentació, on trobar les ofertes de feina i algunes pinzellades per fer front a la temuda entrevista de feina i els processos de selecció!
Afegeix el teu comentari:
No sʼha trobat comentaris.