"Dóna'm un peix i me'l menjaré aquesta nit. Ensenya'm a pescar i soparé sempre".   Proverbi xinès.


Quina hauria de ser l'estructura d'una oferta?

Abans de començar amb la recerca dels canals per a trobar les ofertes de feina que publiquen les empreses, seria bo realitzar un analisi breu de l'estructura habitual en que es presenta l'oferta i que haurieu de tenir en compte a l'hora de valorar-la.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirem aquest exemple:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest cas seria gairebé un model d'oferta de treball perfecte i diàriament trobem ofertes que contenen poca informació. Però amb aquest exemple general pretenc que tingueu una idea de la informació que hauria de tenir. Evidentment cadascuna tindrà els seus peròs i contres, depenenent dels interessos de l'empresa a l'hora de buscar el candidat/da.

Quan una oferta conté poca informació pot provocar o bé més candidats/tes apuntats o bé, generar desconfiança... Jo em decanto per la segona opció...

Penseu que, llegir i entendre l'oferta és important per:

  1. Veure si encaixem en el perfil.
  2. Poder preparar la carta de presentació i l'entrevista en funció dels requisits demanats.

 

On són les ofertes?

Les ofertes de treball poden trobar-se mitjançant diversos canals (majoritàriament per internet) i és possible que la majoria ja els conegueu però en farem un repàs per si de cas...

a) CANALS PÚBLICS:

Amb dos tipus d’ofertes:

  1. Les convocatòries públiques d’ocupació (per treballar a l'administració pública-borses de treball, interinitat, oposicions): Aquestes les trobareu principalment al tauler d'anuncis de les webs dels ajuntaments, consells comarcals, diputacions... Cal buscar "OFERTA PÚBLICA D'OCUPACIÓ". Si us heu anat fixant, en el bloc d'ofertes de feina, vaig publicant convocatòries de les bases de diversos processos de selecció. Les bases són els requisits que es demanen per presentar-se com a participant/candidat de la plaça en qüestió. Des del dia que l'anunci surt publicat existeix un periode de temps per presentar la documentació requerida. Caldrà després esperar la llista dels candidats/tes admesos i exclosos per saber si ens han admès. En el cas que no ho hagin fet, tindrem uns 10 dies per presentar la documentació reclamada si volem formar part del procés. A partir d'aquí, i si som admesos, ens indicaran les dates de les proves a realitzar.
  2. Les borses de treball amb ofertes del sector privat. Els canals de l'administració o entitats públiques que treballen amb ofertes laborals són:
  • Punts d’Informació Juvenil (PIJ) o Punts Joves.
  • OTG/SOC: Oficina de treball de la Generalitat de Catalunya: feinaactiva.gencat.cat/web/guest/home
  • INEM-SEPE: Oficina estatal del servicio público de empleo: empleate.gob.es/empleo/#/
  • Ajuntaments. Departaments de Promoció i Ocupació. A les webs d'aquestes administracions podeu trobar-hi l'apartat: BORSA DE TREBALL. En algunes serà necessari registrar-vos abans per poder consultar-les, en d'altres no.
  • Universitats públiques (amb ofertes, pràctiques laborals... per estudiants i titulats/des).
  • Consell comarcals. Alguns publiquen les ofertes mitjançant les xarxes socials.
  • Consorcis locals.

b) CANALS PRIVATS:

  • Webs especialitzades en ofertes de feina d’àmbit estatal, autònom o estranger.
  • Webs especialitzades segons els sectors (sanitat, hosteleria, turisme, monitors, audiovisuals, administratius...).
  • Empreses de Treball Temporal (ETT’S). Internet i presencial.
  • Consultories en selecció de personal. Internet i presencial.
  • Fundacions i webs especialitzades en ofertes de treball per joves discapacitats.
  • Mitjans de comunicació (premsa, revistes especialitzades, publicacions locals...).
  • Col•legis professionals. Si estem col·legiats/des, cal mirar la web del nostre col·legi. Hi trobareu l'apartat BORSA DE TREBALL amb ofertes del vostre perfil. La majoria d'elles s'hi pot accedir mitjançant la clau d'usuari/a (com a col·legiats) però hi ha casos en que la publicació és oberta a tothom!
  • Associacions d’empresaris.
  • Universitats privades.
  • Empreses, fundacions i organitzacions que publiquen les seves pròpies vacants laborals.
  • Les webs pròpies de les empreses. Hi ha empreses que utilitzen el seu portal i xarxes socials per publicar les seves vacants laborals o per fer-los arribar la nostra autocandidatura. Us recomanaria per tant, que féssiu un cop d'ull a aquelles empreses en les que voldrieu treballar-hi i el vostre perfil podria encaixar-hi!!! Aquest cas tant serveix per les empreses d'aquí com per a les empreses que estan a l'estranger.
  • Webs que recullen ofertes publicades a diversos canals d'internet (com una base de dades).


XARXA DE CONTACTES-NETWORKING-WORKSHOP

Comunicar que esteu en recerca activa de feina concretant exactament l’ocupació que busqueu i contactar amb aquells antics companys de feina, d’estudis, amics personals, familiars us podrien servir com a nexe per possibles vacants a les empreses on treballin.

També cal estar alerta de la realització de Workshops que no només organitza el sector públic, mitjançant fires o jornades, sinó empreses que busquen conèixer professionals per a possibles contractacions. L'objectiu és facilitar la relació entre l'empresa i el treballador/a que està buscant feina.
 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Registrar-vos en aquestes pàgines significa que cal actualitzar el currículum i sobretot abans de registrar-vos-hi, comproveu, en el cas de les webs amb ofertes, que les gestionen ells mateixos. Sempre cal anar a la font. Utilitzar com a recurs i registrar-vos a les webs per buscar feina és una altra manera per demostrar que us manegeu bé per internet. I recordeu que si accediu a les empreses mitjançant l’autocandidatura ja sigui presencialment o per internet, heu de saber quin lloc voldrieu ocupar i informar-vos abans de l’empresa i del sector.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Com a exercici podeu fer una llista de tots aquells canals que ja teniu presents
i completar-la amb la recerca d'aquells que no coneixíeu fins ara. I perquè no, registrar-vos-hi!

Us animo a compartir-los afegint-los als comentaris d'aquesta secció!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Afegeix el teu comentari:

No sʼha trobat comentaris.